kapusta w gołąbkach jest twarda

Podobne

Rymolandia

Temat: co robicie dobrego na Wigilię-może jakiś przepis
Gotuję kaszę jaglaną (1 szkl.) na mleku. Obgotowuję osobno 5 dkg grzybków suszonych. Siekam je i dodaję do kaszy + 2 cebule posiekane i zrumienione na maśle, 2 jaja na twardo posiekane i pęczek posiekanego kopru. Wszstko doprawiam pieprzem i sola, wbijam 1 surowe jajo. Mieszam. Zawijam gołąbki w obgotowane liście WŁOSKIEJ kapusty, panieruję w mące, jajku i bułce i obsmażam na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,53584767,53584767,co_robicie_dobrego_na_Wigilie_moze_jakis_przepis.html



Temat: Gołąbki z kiszoną kapustą - tragedia :(
Gołąbki z kiszoną kapustą - tragedia :( Zachęcona postem o gołąbkach z kiszona kapustą wzięłam się do zrobienia... Już czułam ten smak... A tu wyszedł koszmar. Wg przepisu gotowe gołąbki należy przekładać w garnku warstwami kiszonej kapusty. Efekt: kiszona kapusta w tych warstwach jest wypłukana z smaku, kapusta owijająca gołąbki twarda a samo klasyczne nadzienie jest nieprzyjemnie kwaśne. :/ Ciekawe co zrobiłam źle. Kupiłam kapustę mniej kwaśną.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,93549373,93549373,Golabki_z_kiszona_kapusta_tragedia_.html


Temat: gołąbki
gołąbki Bardzo proszę o pomoc, bo nie mogę zrobić zwykłych gołąbków. Chodzi o to, że jak zdejmuję liście z kapusty, to tylko kilka z wierzchu nadaje się do zawijania (3-4 szt.). Reszta ma tak pokarbowane boki, że nie mogę ich zawinąć. Albo się rozpadają, bo kapusta jest krucha, albo są twarde (mimo, że dobrze obgotowane) i pękają. Czy da się zawinąć w takie liście? Jak to zrobić? A może ja źle kapustę obgotowuję? (pod przykryciem i z dodatkiem jednej łyżeczki octu; tak długo, aż same odchodzą).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86397844,86397844,golabki.html


Temat: Bogemo, jesteś genialna!
>Chyba w każdym poradniku o używaniu mikrofali taka porada się znajduje.< Nie w każdym, w moim nie ma. >dla mnie takie liście są zbyt twarde, obgotowuję je pojedynczo w osolonym wrzątku kilka minut.< Po co ta fatyga??? Liście sa dostatecznie poddatne (jak obgotowane), żeby spokojnie zawinąć w nie farsz a przeciez tylko o to chodzi. Dalszy proces zmiękczania kapusty to juz gotowanie/pieczenie gołąbków. Ta cała metoda z mikrofalą dlatego jest fajna, że eliminuje tak upierdliwą czynność, jak parzenie kapusty i rąk przy okazji a także nie zamienia kuchni w saunę. Jeśli chodzi o...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86968271,86968271,Bogemo_jestes_genialna_.html


Temat: 12 tradycyjnych potraw na Wigilię
i soczewicą. Kluski z makiem.W rodzinnym domu były to łamańce ale ja nie umiem ich zrobić.Nie robię bo też nie umię gołąbków z kaszy jaglanej zawijanych w liście kapusty kiszonej w całych główkach. Ta kapusta była kiszona chyba tylko w tym celu, do beczki z normalnie poszatkowaną kapustą wkładało sie 1-2 główki. Część ugotowanego suszu owocowego stanowiło, po zmieleniu nadzienie takich racuchów. Te racuchy w wigilię były dobre a na drugi dzień robiły się tak twarde, że można nimi było wybijać okna.Chyba się rozminełam z tematem miało być o potrawach.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,88228611,88228611,12_tradycyjnych_potraw_na_Wigilie.html


Temat: gołąbki z łososia
Gołąbki z łososiem Składniki * 1 świeży łosoś * kapusta włoska * 2 średnie szalotki * 10 ml białego wytrawnego wina * sos sojowy * łyżka oliwy z oliwek * 2 łyżki posiekanej kolendry * olej sezamowy. Przygotowanie: Łososia pokroić na dwucentymetrowe kawałki, zalać sosem sojowym i odstawić na dwie godziny. Zewnętrzne liście kapusty oderwać, pozostałe obgotować w osolonej wodzie (około 5 min). Ostudzić i wyciąć twarde środki, tak by nie utrudniały zawijania. Szalotkę drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać wino i dusić jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, dodać kolendrę. Liście kapusty smarować masą z szalotki i kolendry, nakładać kawałki łososia i zawijać. Gołąbki gotować na parze ok. 20 min. Podawać z ryżem, skropione olejem sezamowym. Autor: Miłosz
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,88821290,88821290,golabki_z_lososia.html


Temat: Jaki polski specjal kulinarny dla Szwajcara?
- placki ziemniaczane z kremowym twarozkiem + wedzony losos - golabki + mix chinski warzywno-grzybowo-ryzowo-rybny :) - golabki tradycyjne ale w wersji szybkiej: w zaroodpornym naczyniu warstwami ukladasz sparzone liscie kapusty + mielone mieso, polewasz sosem pomidorowym i pieczesz - makaron z sisem smietanowo-kurkowo-koperkowym - jajka faszerowane: polowki skorupek faszerujesz mieszanka jajek na twardo i surowych + swieze ziola - ryby slodkowodne:...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,83235578,83235578,Jaki_polski_specjal_kulinarny_dla_Szwajcara_.html


Temat: ryż do gołąbków
>dodając niedogowany ryż to ten farsz z mięsem będzie bardzo twardy < Bzdura! zawsze dodaję niedogotowany a gołąbki sa mięciutkie i bardzo smaczne. Ryż chłonie wywar (smak) z mięsa i kapusty i nie jest taki "ryżowy". Przeciez gołąbki gotuje się w wodzie i starczy jej na dogotowanie ryżu. Spróbuj raz tak ugotować a jak wyjdą niedobre to oddaj mnie, zjem wszystkie. Niech...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,66318084,66318084,ryz_do_golabkow.html


Temat: PODAJCIE PRZEPISY NA KUCHNIE ZYDOWSKA.
Gość portalu: MALENDA napisał(a): > PODAJCIE PRZEPISY NA KUCHNIE ZYDOWSKA. golabki na slodko z rodzynkami i kwaszona kapusta - calosc jest kwasno-slodka . Ryba w galarecie. Placki ziemniaczane z kwasna smietana lub kawiorem. Kawior z jajkiem na twardo. Kura na kwasno-slodko. ciasteczka z migdalami.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2986203,2986203,PODAJCIE_PRZEPISY_NA_KUCHNIE_ZYDOWSKA_.html


Temat: pytanie o farsz
Witam Może Cię zainteresuje taki farsz: Oczywiście liście kapusty białej lub włoskiej oraz 4 jaja, 30 dag pieczrek, mała bułka, pół szklanki mleka, cebula, 3 łyżki tłuszczu, pół szklanki rosołu [może być z kostki], vegeta, pieprz, sól. Pieczrki oczyścić, umyć, drobno pokroić i udusić w łyżce tłuszczu razem z posiekaną cebulą. Bułkę namoczyć w mleku o lekko odcisnąć. Jaja ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i drobno posiekać, Wymieszać piecarki, jaja i bułkę, przyprawić solą, pieprzem i vegetą. Na liście kapusty kłaść po porcji nadzienia, zwijać w ruloniki. Gołąbki rumioenić na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,3261404,3261404,pytanie_o_farsz.html


Temat: golabki z kapusta
;)))) Zrobiłam to samo. Otóż Joanko, gołąbki można zrobić z kapusty białej i z włoskiej - dość duże główki, ale nie wieksze niż największy garnek jakim dysponujesz. Do farszu można użyć ryżu i mięsa wieprzowego, pół na pół z wołowym, albo dietetycznie mięsa z udźca indyczego (im więcej mięska, tym gołąbki smaczniejsze). Ja czasem używam gotowanej zmielonej wołowiny - to nie to ... smak kaszy. Pewnie to wiesz, ale na wszelki wypadek przypomnę, że zarówno ryż i kaszę należy wcześniej ugotować na pół twardo. No i sos... Mojej rodzince najlepiej smakuje pomidorowy. Powodzenia i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,3810190,3810190,golabki_z_kapusta.html


Temat: niebanalne gołąbki
To sa gołąbki mojej przyjaciółki "piszingera". Fantastyczne! Gotuję kaszę jaglaną (1 szkl.) na mleku. Obgotowuję osobno 5 dkg grzybków suszonych. Siekam je i dodaję do kaszy + 2 cebule posiekane i zrumienione na maśle, 2 jaja na twardo posiekane i pęczek posiekanego kopru. Wszstko doprawiam pieprzem i sola, wbijam 1 surowe jajo. Mieszam. Zawijam gołąbki w obgotowane liście WŁOSKIEJ kapusty, panieruję w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,53841944,53841944,niebanalne_golabki.html


Temat: Chcę zrobić gołąbki- pierwszy raz! Pomożecie?!?
A ja wycinam glab w kapuscie i wsadzam ja,a raczej dwie-jedna po drugiej do wrzatku!!!!Garnek stoi na gazie lub plytce.Gdy liscie zaczynaja "odlazic" sciagam je "szczypcami" "od" wyjmownia goracych danek z piecyka.Ukladam te liscie na przetaku by obciekly i wystygly.Nie moga byc "ciapowate",al i nie moga byc twarde..W miedzyczasie przyradzam mieso,dodaje nieco ryzu do niego i natke pietruszki i pieprz i paparyke...co kto lubi.Potem w garze duzym klade najtwardsze liscie na dno a na nie ciasno golabki,zalewam rosolem i gotuje.Musza sie pyrkac wolniutko!!!!!!!W miedzyczasie robie sos pomidorowy,uzywam do niego zlanego z golabkow bulionu..etc.Lepiej zrobic duzoooo golabkow!!Odgrzane sa jeszczelepsze!!!!! ,l
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,8899750,8899750,Chce_zrobic_golabki_pierwszy_raz_Pomozecie_.html


Temat: Chcę zrobić gołąbki- pierwszy raz! Pomożecie?!?
Tez niedawno robilam pierwszy raz golabki. Na srednia kapuste, najlepiej wloska potrzeba kilo miesa mielonego, szklanke ryzu, cebule, jedna twarda bulke, namoczona w wodzie lub mleku, sol pieprz, inne przyprawy, przecier pomidorowy. Kapuste wkladam glabem do gory do wielkiego gara z woda , tak zeby woda pokryla cala kapuste, czekam az sie zagotuje, gotuje jeszcze troche, potem odcinam wierzchnie sparzone liscie, i spowrotem do gara, po chwili wyjmuje, znowu odcinam sparzone liscie i tak az odetniemy liscie te co sie da. przygotowuje farsz, jak w poscie wyzej. Z lisci najlepiej wyciac twarda czesc, latwiej sie zwija. Na dno garnka poukladac liscie, na to golabki i dusic ok. 1.5godziny az kapusta bedzie miekka. Tyle ode mnie, nie napisalam wszystkiego, bo podobnie jest w poscie powyzej. Na oko golabki wygladaja dosc skomplikowanie, ale w trakcie robienia nie jest tak strasznie. Napisz jak ci wyszly. pozdrowienia, Asia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,8899750,8899750,Chce_zrobic_golabki_pierwszy_raz_Pomozecie_.html


Temat: Co Wam nigdy nie wychodzi?
Kapustę na gołąbki trzeba tylko lekko obgotować - wrzucić na wrzątek (niesolony) i gotować 2-3 min. Po tym czasie wyjąć, oddzielić wierzchnie (już miękkie) liście, a resztę kapusty znowu krótko obgotować, wyjąć, zdjąć miękkie liście i tak w kółko do skutku. Zbyt długo parzone liście robią się twarde. Z przestudzonych liści ostrym nożem ściąć grube nerwy i już można nadziewać i zwijać gołąbki do duszenia. Na spód garnka można włożyć niewykorzystane liście. Nadzienie można robić z ryżem (ja nie lubię) lub dać farsz taki, jak do kotletów mielonych - z namoczoną w mleku...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,12211620,12211620,Co_Wam_nigdy_nie_wychodzi_.html


Temat: pomocy Gołąbki!!!
Ja zawsze staram sie robic wszystko jak najprosciej. A wiec w duzy garnku gotuje kapuste,az liscie odchodza, jeden po drugim, ale liscie sa tylko troche miekkie. Zawijam farsz i wkladam do garnka , na dno ktorego daja troche oleju slonacznikowego. Sole z wierzchu kapuste.Chwile podpiekam i wlewam szklanke wody, gdy sie zagotuje zmniajszam cieplo i powoli proze.Druga porcje w tym czasie robie w piekarniku, na dno szklanego naczynia daje troche oleju , wkladam golabki dolewan troche wody i szczelnie zakrywam. Pieke w temp. 180- 190st.C., az dochodzi mily zapach , lekko zbrazowieja, ale nic sie nie pali, kapusta bedzie wspaniale miekka. Akurat zrobilam do nich sos pomidorowy .Czasem lubimy z sosem , a czasem-bez.Moze sprobuj, pamietaj, nie rob na duzym "ogniu", bo wtedy masz taki rezultat-kapusta twarda i przypalona. Trzeba na to troche czasu, lepiej zrobic wieczorem na drugi dzien, gdy pracujesz.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,17695209,17695209,pomocy_Golabki_.html


Temat: pomocy Gołąbki!!!
wlasnie jestesmy na swiezo po golabkach wiec jestem na biezaco z tematem. ja robie dosc podobnie jak poprzednicy z malymi wyjatkami, tzn: po obgotowaniu kapusty i sciagnieciu lisci nie wycinam twardej czesci tylko tluke lekko obuchem noza, wydaje mi sie ze te twarde czesci daja duzo lepszy smak golabkom, dno garnka wykladam lisciami kapusty a ostatnio nawet wg maklowicza daje zamiast warstwe kiszonej kapusty, sa naprawde rewelacyjne!!! do farszu oprocz miesa i ryzu i kaszy, dodaje skwareczki,calosc zalewam bulionem i wsiskam kawalki cebuli i suszone grzybki do smaku. nie dodaje do gotowania ani oliwy ani innych tluszczow. wierzch tez przykrywam lisciami kapusty i robie to w szybkowarze co zajmuje mi pol godziny ale w normalnym garnku trzeba je "dusic" co najmniej z dwie godziny na wolnym ogniu i nie zagladac. pomysl z dodaniem octu do gotowania glowki kapusty jest godny wyprobowania czego nie omieszkam zrobic przy nastepnej ochocie na golabki, a sos robie osobno, bo...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,17695209,17695209,pomocy_Golabki_.html


Temat: Ratunku!! gołąbki - nie mogę ich ugotować!!!
Ratunku!! gołąbki - nie mogę ich ugotować!!! Dzięki za odpowiedzi na wcześniejszy wątek! Postanowiłam się przełamać i zrobiłam gołebie raz jeszcze w kapuście. Gotują sie już od 19,45 i dalej kapusta jest twarda - przynajmnije tych na górze! Nie wiem co z farszem; mieso było surowe+ugotowany ryż+jajka 2+ przyprawy. Czy to się nie rozleci potem??? Tyle się napracowałam a one chyba nie będą jadalne!!! Taka jestem zła na siebie! Kapustę wcześniej podgotowałam jakieś 40 min, wycięłam głąb wcześniej (przed gotowaniem), oczywiście te liście z góry się rwały więc odpadły - dopiero użyłam tych twardszych, trochę elastycznych. No i te cholery się nie chcą ugotować. Garnek wyłożyłam kapusta, zaleałma wodą z vegeta i kapustą obficie przykryłam. Czy da się jeszcze coś uratować???
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,19350241,19350241,Ratunku_golabki_nie_moge_ich_ugotowac_.html


Temat: Wyslij faceta do sklepu...
mahoniowawiedzma napisała: > a co powiesz na kapustę włoską do gołąbków? bo innej nie było...moja siostra mi > ała twardy orzech do zgryzienia jak zobaczyła swego męża z tym cudem. Niesamowite....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,79563098,79563098,Wyslij_faceta_do_sklepu_.html


Temat: Wasze poczatki we Wloszech
pisalam tez o tym na forum kuchnia w watku o jakosci polskiej kuchni i pierogow. otoz na swieta zawiozlam 120 pierogow robionych przez babcie (z kapusta i grzybami rzecz jasna) z ... rodzina zajadala sie az sie uszy trzesly mimo ze na poczatku probowali sugho di noci zaadaptowac do tego bo tez im sie za sucho wydawalo. golabkow jeszcze nie probowalam bo jakos nie radze sobie z kapusta (twarda wychodzi) ale na pewno by im smakowalo. natomiast barszcz i chrzan to dla mojego chlopaka najgorszy koszmar. pzdr mari
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10307,18992355,18992355,Wasze_poczatki_we_Wloszech.html


Temat: co zrobić na kolację
prawdę mówiąc nie mam żadnego dokładnego przepisu wszystko robię na oko i wyczucie ryżu i mięsa tak, jak do zwykłych gołąbków (zawyczaj biorę 4 torebki ryżu) kapusty włoskiej nigdy chyba nie dałam więcej, jak pół średniej wielkości główki jajko i mannę daję tak, żeby wszystko z jednej strony związać z drugiej, żeby się nie były ani za twarde, ani brejowate sosu pomidorowego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44009,85072957,85072957,co_zrobic_na_kolacje.html


Temat: Golabki na Dukanie
Dzieki wszystkim. Nie mam problemu z produkcja golabkow, poza ta jedna watpliwoscia odnoscie surowego miesa. Ja robie tak, ze wykrawam glab kapusty i wkladam ja do gotujacej wody, co kilka minut sciagajac po 2 liscie. Az zostanie mala kulka. Dzis te kulke pokroilam drobno i dodalam do miesa. Tez usuwam te twarde nerwy z lisci. Malymi listkami wykladam garnek lub brytfanke, podlewam woda, ukladam golabki i dusze - czy to na kuchence, czy w piekarniku - pod przykryciem. Normalnie tez robilabym z ryzem, no ale dieta... Z domu rodzinnego wynioslam zwyczaj dodawania do ryzu juz uduszonego miesa, cebulki przesmazonej i przypraw. Dzis dodalam do miesa nieco podduszonych pieczarek z cebulka. Nic to. Golabki sie dusza, machne jeszcze pewnie sos dzis, aby jutro juz nic...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,98492990,98492990,Golabki_na_Dukanie.html


Temat: Trudno sie robi golabki?
łatwo ja robię tak wycinam głab z kapusty w szeroki i niski gar wkładam kapustę, zalewam woda, jak sie zagotuje to odwracam ta dziurą po głąbie do góry i zdejmuje liście- te w srodku często trzymam ciut dłużej we wrzątku liście przy końcach objam tłuczkiem od kotletów-te twarde farsz: mięso (różne jakie chcesz)+ reszta składników jak na mielone-dziewczyny zampomniały napisac ,że oprócz jajek i cebuli dokłada sie tez trochę mąki ziem. i bułki tartej-jakos to trzmac się musi zawijam na dno gara układam liście kaspusty, kt nie dały się zawinąć na to gołąbki-dosyć ciasno poukładane następnie 2 marchewki obieram i kroje w kosteczkę (można też koperku ciut jak się akurat ma) posypac można warzywami suszonymi, jeszcze z jedna łyzkę masła, przykrywam tez liścmi kapusty...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16405,14035647,14035647,Trudno_sie_robi_golabki_.html


Temat: polakowski
... Raz miałem taki przypadek z gołąbkami w których była zbyt wg. mnie twarda kapusta. Dostałem w zamian potrawę która kosztowała więcej. Niestety, w mentalności Polaków jest zajadle krytykować to, co bliskie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,411,79570569,79570569,polakowski.html


Temat: Stajenki z marcepana
i z grzybami, z makiem, ruskie z ziemniakami, ze słodką kapustą, kulebiak, kluski z makiem, groch z kapustą, kapusta z grzybami, sałatka litewska (fasola, buraki, ogórki kiszone), lwowska i wołyńska kutia, ryż na słodko z makiem i miodem, wileńskie śleżyki (kruche, ale twarde ciasteczka z makiem, podawane w mleczku makowym z bakaliami), małopolskie łamańce, mazowieckie i podlaskie racuchy, bułka drożdżowa (wileńskie), kompot ... moje ulubione danie - gołąbki z hreczką (kaszą gryczaną).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,64,33148805,33148805,Stajenki_z_marcepana.html


Temat: Jak schudnąć w tydzień?
marchwi i bialej kapusty 1. 1 parowka na cieplo,kromka, pomidor, herbata 2.1 duze jablo, jogurt 3. 1 papryka faszerowana kurczakiem LUB golabki z cieleciny (10dkg), dowolna ilosc gotowanych warzyw 4. goracy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,211,37252326,37252326,Jak_schudnac_w_tydzien_.html




Powered by MyScript